dania z mozzarellą

Pyszny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Rzecz jasna, gra toczy się o mozzarellę. Legendarny na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a całkowicie z rejonu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie wyłącznie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, jakkolwiek też charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają kompletnie innowacyjnego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, jednak równolegle nie zmienia swojego delikatnego oraz naturalnego smaku.

włoskie tiramisu

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy czy też innych potraw, czy to z makaronami lub innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym naturalnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niezmiernie reprezentatywne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Rzecz jasna ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w szczególnych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest nieustannie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs towary sero podobne

kanapki z mozzarellą   

Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze lub najzwyczajniej w świecie przeciętni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak faktycznie ser. W większości wypadków sprzedawany towar to towary seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy też mozzarelli. Jak nadmieniono na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w największym stopniu znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa oraz receptura są wpisane na listę towarów chronionych oraz tradycyjnych.

mozarella

Skąd wobec tego wziąć oryginalny, wyborny ser mozzarella? Wystarczy udać się do sprawdzonych delikatesów. Trzeba jednak liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie niemało droższy, niż wyprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy tradycyjnego sera mozzarella możemy powiedzieć jedno – w zasadzie warto dopłacić oraz napełniać się pysznym smakiem.