Dania staropolskie wciąż w modzie

Każda kuchnia charakteryzuje się własnymi tradycjami, obrządkami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość uboga oraz prosta. Znacznej większości z nas łączy się wyłącznie z pierogami (jakie są bardzo cenione na całym globie), schaboszczakom, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje się za krajowe, zwłaszcza z powodu podawania ich na terenach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i znawców kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one łączone przeważnie z Polską. Można dostać je w wyjątkowych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają świetnie smak standardowych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich wartość. W ostateczności to tylko jedzenie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, reprezentatywnych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednak kolejny raz na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie artykuły oraz składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak naprawdę niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film