Świetna włoska kuchnia
Masz ochotę smacznie zjeść? Spośród wielu opcji, które proponuje kuchnia z Europy na szczególną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to bogactwo aromatów, kolorów i spora dawka składników odżywczych.
Typowe włoskie smaki
Standardowemu Polakowi kuchnia włoska, łączy się głównie z makaronem i pizzą i ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Klasyczne jedzenie włoskie
Pasty to podstawa kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się pasty w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wyobrazić sobie składniki których nie da się dodać do makaronu. Kraków bianca Owoce morza, dodatki mięsne i przeróżne przyprawy, powodują, że pasty można jeść codziennie.
Następną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To też lasagne, focaccia, ravioli i liczne desery – np. tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie spróbować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mozarelli oraz grana padano.
Zobacz film