Lokalna kuchnia jest niezwykle zróżnicowana. Jest to jak najbardziej pozytywne określenie, gdyż można się w niej doszukać wielu rodzajów poszczególnych dań i posiłków. Dzięki temu zawsze można wybrać coś innego oraz różniącego się choćby przeciętnymi dodatkami od dań fundamentalnych. Kuchnia polska ze swych dań jest znana też na całym globie. Niezmiernie wielu recenzentów sławi sobie jej dania. Co poniektóre z nich są specyficzne właśnie dla kraju. Do takich potraw, z jakich głównie słynie ojczyzna wolno zaliczyć kotleta schabowego i pierogi przeróżnego typu. Ludzie z innych krajów, którzy odwiedzają Polskę nadzwyczaj często potrzebują spróbować tych kultowych w świecie delikatesów, potrzebują niemniej jednak akompaniować przy ich przygotowywaniu. Restauracja przy Rynku Także zagraniczni kucharze po fachu w pewnych momentach chcą zajmować się gotowaniem tylko i jedynie krajowych dań. Niestety mimo szczerych chęci nie zawsze udaje im się lojalnie odtworzyć ten reprezentatywny smak, jaki mieści się w tych potrawach. W żadnym wypadku nie oznacza to jednakże, że nie posiadają oni talentu kulinarnego. W szeregu przypadków po prostu bywa tak, że by móc przyzwoicie gotować polskie dania wypada urodzić się Polakiem, lub też długo przebywać w tym kraju, bo nie wszystkich rzeczy można nabyć i wyuczyć się z lektury. W kuchni krajowej jest wiele reprezentatywnych potraw. Niesłychanie często są one kultowe na całym globie. Głównymi takimi daniami, jakie są powszechnie kultowe jako wyroby Polaków są pierogi i kotlet schabowy. Niemniej jednak nienależny zapominać o innych typach potraw, jakimi są przykładowo zupy. Też są one kultowe, lecz niestety już w mniejszym stopniu od dalej wymienionych dań.
Zobacz filmik z przepisem naszego szefa Kuchni